Храна за петте сетива

Едно от най-любимите ми и най-простички упражнения за присъствие, или така популярното в днешно време “mindfulness”, а също и за балансиране на нервната система е „Храна за моите сетива“.
 
Целта на това упражнение е човек да си позволи удоволствие и наслада на физическото тяло. Което от своя страна влияе благотворно и на душата. Не винаги мислете определят емоциите, а емоциите – начинът, по който се чувства тялото. Понякога е нужно да поемем тъкмо по обратния път.
 
Насладата и удоволствието са абсолютно задължителни, ако искаме да живеем здравословно и пълноценно. Ако на някой това му звучи „разглезено“ – то това е просто сигнал, че този човек има крещяща нужда от наслада и удоволствие.
 
Как се прави това упражнение все пак?
Намерете нещо, което доставя удоволствие за всяко едно от петте ви сетива. Неща, които ви вдъхновяват, успокояват, радват, стимулират. Които хранят душата ви. Чрез тялото.
 
Намерете нещо приятно
 
👀 За гледане – например, залеза, небето или друга природна картина; отидете на изложба; гледайте красиви фотографии; очите на любим човек, и т.н.
 
👂 За слушане – дъжда навън, птичи песни, собствения си дъх, течаща вода в природата, концерт с жива музика или просто си пуснете любим плейлист, и т.н.
 
👃 За мирисане – аромата на прясно окосена трева, ароматни масла, пробвайте нови парфюми, аромата на кафе сутрин, естествени аромати като ванилия, канела, и т.н.
 
👅 За вкусване – нови, непознати храни, експериментирайте в кухнята, или отидете на ресторант с чуждестранна кухня, или пък си купете любимия вкус сладолед, или просто се насладете на някакъв любим плод, като се фокусирате само върху неговия вкус.
 
✋ За докосване – материи като коприна или друг плат, който ви е приятен на допир, текстури, мъх по кората на дърво, обли речни камъни, козината на домашния любимец, или отделете пет минути, за да намажете собственото си тяло с любим лосион.

Импровизирайте!