Хаос и непредвидимост в свързването

„Обичам те – Мразя те“ е много характерен елемент от третия стил на привързване, а именно – ХАОТИЧНИЯТ.

(За другите два – виж предходните две публикации.)

Той се формира, когато майката не само не е налична емоционално за детето в първите 2-3 години от живота му, но е и НЕПРЕДВИДИМА. В един момент тя ту е на разположение и може дори да създава илюзията за загриженост, ту в следващия може да избухне по агресивен начин срещу детето. Това създава огромно количество СТРАХ и ЛИПСА на СИГУРНОСТ у детето. Шамар, след който следва прегръдка, метафорично и буквално.
 
Детето не може да се ориентира кое негово поведение какви последствия би имало – това е все едно да играеш една игра, без никога да не можеш да разбереш правилата.
 
По-късно в зрелия си живот, този човек ще иска и ще търси свързване и интимност (за разлика от анти-зависимия тип), но едновременно с това ЩЕ СЕ СТРАХУВА да допусне скъсяване на дистанцията. И то защото коренното убеждение на един такъв човек е, че в крайна сметка независимо кой е партньора, ако дистанцията се скъси, неизменно в даден момент ще настъпи разочарование и непоносима болка. Точно за това основният проблем на този модел на обвързване е ДОВЕРИЕТО. И най-вече неговата липса – в хората и в света изобщо.
Липсата на доверие е толкова изначално залегнала в мисленето на този тип хора, че на някакъв етап е възможно да се превърне в абсолютен само-саботаж, а външният свят просто потвърждава това генерално вярване, населяващо вътрешния свят на този тип човек.
 
Много често в зрелия живот този човек страда от психически и/или емоционални разстройства, посяга към вещества и развива зависимости и е твърде възможно да влиза в отношения, в които има агресия, независимо в коя страна на уравнението насилник-жертва. Може буквално в един момент да декларира на своя партньор (и той най-искрено и сърдечно) своята любов към него, а само след няколко часа да избухне с агресивен изблик, че го мрази, ненавижда и да си събере багажа.
В следващата публикация ще споделя няколко думи за СИГУРНИЯ модел на привързване, как се изгражда той, какво е лечителното и трансформиращото за разгледаните до момента стилове на привързване и как е най-добре да се погрижим за себе си, дори и да ни е трудно да определим в коя категория попадаме.
 
Wait for more!
 
P.S. Химнът на хаотичните: https://www.youtube.com/watch?v=bR5u9jb0PJE…
 
 
Images by Jake Terry, Julian Schulz